De Krimpenerwaard

De Krimpenerwaard behoort tot een van de mooiste polderlandschappen van Nederland. Overal waar je kijkt, zover de horizon strekt zie je groen in alle mogelijke kleurscharkeringen. Prachtig. Helaas biedt het groen weinig voedsel voor de bij. De bij, en dat geldt overigens voor alle bestuivende insecten, hebben nu eenmaal bloemen nodig. De bij is namelijk op zoek naar stuifmeel en nectar. En insecten, zowel de goede als de schadelijke, kunnen erg slecht tegen het gebruik van landbouwgif. Helaas is dit ook met tonnen gebruikt in onze polder. Gelukkig bestaan er inmiddels alternatieven die veel minder schade toebrengen en is er recent in 2018 een Europees besluit genomen welke het gebruik van neonicotinoiden in de buitenteelt (in makkelijke taal: de round-up flessen) verbiedt welke het voortbestaan van de insecten en de honingbij in het bijzonder ten goede komen. 

Daarnaast worden bermen veel meer ingezaaid met bloemenmengsel en wordt er behoudender gemaaid zodat de bloemen en kruiden ook tot volwas komen en zichzelf kunnen zaaien. We gaan dus echt de goede kant op. 

Ook bij particulieren komt er steeds meer bewustwording in de aanleg van tuinen. Hoewel nog steeds heel veel mensen kiezen voor gemak; veel tegels, geen bloemen, blijvend niet bloeiend groen en zelfs kunstgras en daardoor betrekkelijk weinig onderhoud, zal ook hier verandering gaan optreden. Sterker nog, zal MOETEN optreden. Weg met de round-up! Tegel eruit, bloem erin. Accepteer wat meer begroeiing tussen de tegels. Ook kunnen we zo het steeds grimmiger weerbeeld aan. Door alles dicht te straten kunnen we extreme stortbuien slecht verwerken. Steeds vaker zullen daardoor straten, tuinen en huizen blank komen te staan. Door tegels eruit te halen en dit te vervangen voor beplanting, kan regenwater tenslotte beter en sneller afgevoerd worden in de grond. 

Dus mijn motto: Tegel eruit, bloem erin!

Als we dat nu allemaal doen, dan moet je eens kijken wat er gebeurt met de natuur. Meer insecten (vlinders, lieve heers beestjes, hommels, bijen), meer vogeltjes, want die lusten tenslotte wel een rupsje of insectje en een gezondere wereld! Weten welke plant, struik of boom het beste is voor de bijen? Kijk dan eens op de drachtplantenlijst

Het is echt super simpel en het begint, hoe kleinschalig ook, bij jezelf! 

Bijland

Bijland is voor de meeste mensen een nieuwe naam. Niets officieels, maar zo snapt iedereen waar we het over hebben. Het betreft het eiland tegenover de huizen van de Rietgors en werd altijd ooievaarseiland genoemd. Dus makkelijker om deze nieuwe naam te gebruiken omdat we op het eilandje richting de waterzuivering nog een ‘ooievaarseiland’ hebben. Natuurlijk zijn de ooievaars nog steeds meer dan welkom op het eiland maar het lijkt of ‘ons’ paartje inmiddels een nieuwe vaste stek heeft gevonden op de paal aan de rand van Bilwijk. Ooit zullen er vast weer nieuwe bewoners komen op onze paal. 

Op Bijland staan de bijenvolken. Bijland wordt inmiddels met veel inzet en liefde langzaam omgetoverd tot een idylle. Een bloemrijk eiland waar alle insecten naast nectar en stuifmeel ook diverse nestgelegenheden kunnen vinden. Inmiddels zijn er diverse insectenhotels geplaatst en worden er meerdere nestgelegenheden geboden op en in de grond. Weet je dat er heel veel soorten bijen zijn die allemaal hun eigen voorkeur hebben voor hun nestje? Kijk maar eens op deze kaart en ga op ontdekkingstocht in jouw tuin of in De Hennepakkers. Safari op de vierkante meter noemen we dat! 

Er wordt mij regelmatig gevraagd welke planten, bomen en struiken we hebben geplaatst op het eiland. Begin je eenmaal met bijen, dan moet ook jouw interesse uitgaan naar het flora gedeelte. Complexe materie. Want niet iedere bloem is geschikt voor de honingbij, niet iedere bloem is geschikt voor de vlinder. Niet ieder bloem geeft een hoge waarde nectar of stuifmeel af. De een bloeit in maart, de ander pas in september. De truc is natuurlijk om een zo lang mogelijke aaneengesloten periode te creëren waar altijd bloei is en dus aanbod van voedsel voor de bijen. Ook bomen geven nectar, niet eens altijd zichtbaar via een herkenbare bloem. Dus alles wat we recent hebben aangeplant, voldoen aan die criteria. We hebben meer dan 20 soorten aangeplant. Wil je zelf ook eens op onderzoek uit gaan, doe dit dan bij voorkeur bij een biologische kweker of tuincentrum. Kijk dan eens naar deze lijst en probeer de juiste beplanting voor jouw tuin te vinden. Ook kun je bij bepaalde tuincentra al via het web een selectie maken op ‘bijenplanten en drachtplanten’. Kijk hier maar eens: http://www.jandenhertog.nl/home 

Maja de bijboot

Maja is voor ons een onmisbare drijvende dame. Ze ligt aan de ketting tegenover het Bijland en wacht op de imker of een van de andere vrijwilligers van de Vrienden van De Hennepakkers en wordt ingezet als pontje en als werkboot om onderhoud te plegen op de diverse eilandjes die De Hennepakkers rijk is. Een onmisbaar werktuig waar we zeer blij mee zijn. Een mooi geschenk van iemand uit Stolwijk die ons werk een warm hart toe draagt. Wij zijn er erg blij mee.